Moodle voor beheerders

Intro
 Mededelingen
Google OAuth 2 services activeren

Voordat je gebruik kunt maken van koppelingen tussen Google Drive en Moodle, is het van belang eerst de Google OAuth 2 services te activeren. Volg daarvoor de instructies die je in deze sectie vindt.

 Google OAuth 2 services instellen
 YouTube API activeren
Google Drive opslagruimte

Het is mogelijk Google Drive te koppelen aan de Moodle leeromgeving, zowel om bestanden uit op te halen om in de cursus te plaatsen, bijvoorbeeld om in te leveren bij de activiteit Opdracht, of om te gebruiken via de bron Bestand of Map.

In deze sectie zie je hoe je dat kunt instellen.

 Google Drive opslagruimte
Google Drive gebruiken als document converter

Sinds Moodle 3.1 is het mogelijk bij de activiteit Opdracht gebruik te maken van het converteren van ingeleverde documenten naar annoteerbare PDFs. Tot versie 3.3 was dat alleen standaard unoconv, dat op de server geïnstalleerd moest zijn. Vanaf versie 3.3 is het mogelijk externe tools te gebruiken om documenten mee te converteren, zoals bijvoorbeeld Google Drive.

Wanneer je de koppeling al tot stand hebt gebracht voor de Google Drive opslagruimte, kun je dezelfde instellingen gebruiken om het converteren van documenten via Google Drive mogelijk te maken.

Volg de instructies hieronder om dit binnen je leeromgeving in te stellen.

Let op: ook voor ingeleverde PDF's moet de Document Converter volledig geconfigureerd zijn. Volg daarom de instructies hieronder volledig.

 Google Drive als document converter
YouTube opslagruimte

Het is mogelijk YouTube als opslagruimte te koppelen aan de Moodle leeromgeving zodat je gebruikers (zowel leerlingen als leraren) video's kunnen toevoegen via de teksteditor.

In deze sectie zie je hoe je dat kunt instellen.


 YouTube opslagruimte instellen
Bulk upload
Met behulp van een CSV bestand kun je eenvoudig meerdere gebruikersaccounts aanmaken voor je leeromgeving. 

Vereiste velden:

username, firstname, lastname, email
 Upload users

Dit bestand bestaat uit twee tabbladen: Beschrijving en Upload. In het tabblad Beschrijving vind je uitleg over de te gebruiken headers. Gebruik het tabblad Upload om je CSV-bestand klaar te maken voor upload.

Gebruikersaccounts in bulk aanmaken

In de onderstaande video zie je hoe je in bulk gebruikersaccounts kunt aanmaken.

https://youtu.be/ZIQ0AAkPon0

Bulk upload

Met behulp van een CSV-bestand kun je in één keer meerdere sitegroepen of cohorten toevoegen. Gebruik daarvoor het downloadbare voorbeeld hieronder en sla het tweede werkblad op als CSV-bestand. Volg vervolgens de stappen in de video hieronder om de sitegroepen aan te maken.

Vereiste velden:

name
 Upload cohorts

Dit bestand bestaat uit twee tabbladen: Beschrijving en Upload. In het tabblad Beschrijving vind je uitleg over de te gebruiken headers. Gebruik het tabblad Upload om je CSV-bestand klaar te maken voor upload.

Bulk upload

Voor het in bulk aanmaken en uploaden van cursussen heb je het onderstaande werkblad nodig, dat je als CSV-bestand klaarmaakt. 

Verplichte velden zijn:

fullname, shortname, category

Alle overige opties die je kunt toevoegen, zijn niet verplicht maar soms bijzonder handig. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of een cursus al zichtbaar is of niet, een start- en/of einddatum toevoegen en nog veel meer. Gedetailleerde informatie hierover is terug te vinden in de Moodle Docs op de pagina Upload courses.

 Upload courses

Dit bestand bestaat uit twee tabbladen: Beschrijving en Upload. In het tabblad Beschrijving vind je uitleg over de te gebruiken headers. Gebruik het tabblad Upload om je CSV-bestand klaar te maken voor upload.

Rondleidingen voor gebruikers

Onder Sitebeheer > Uiterlijk > Rondleidingen voor gebruikers vind je alle beschikbare rondleidingen voor gebruikers die je binnen de leeromgeving kunt inzetten.

Een rondleiding voor gebruikers maak je steeds voor één pagina, voor één of meer rollen, in één of meer thema's. Met een rondleiding voor gebruikers kun je specifieke onderdelen van de pagina uitlichten en voorzien van nadere uitleg. Deze popups kun je weergeven in het midden van de pagina, koppelen aan blokken die op de pagina worden weergegeven en eventueel ook aan CSS selectors (geavanceerd).

Voor gebruik in combinatie met CSS selectors open je de pagina waarvoor je de rondleiding maakt in een ander venster. Wanneer je via rechtermuisklik op Inspecteren (Chrome) of Element inspecteren (Firefox) klikt, kun je van ieder onderdeel zien welke CSS informatie er in de broncode wordt gebruikt.

De ontwikkelaars van OpenEdu kunnen deze rondleidingen eventueel ook op aanvraag maken. Neem voor een offerte hiervoor contact op met je contactpersoon.

Rondleiding voor gebruikers maken

In de onderstaande video zie je hoe je eenvoudig een rondleiding voor gebruikers maakt.

https://youtu.be/Rmg5Fy6Uz8s

Contact informatie

Samen met ons een MKB of ZZP website pakket samenstellen?

Kom dan langs op ons kantoor in Wageningen.

Spiderman Webdesign - dewebmeester.nl

Hanenhof

Costerweg 1D

6702AA, Wageningen

Tel.: 085 888 58 69

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis tool, software of webcontent en blijf op de hoogte wat betreft ontwikkelingen binnen MKB wat betreft websites en applicaties.

Door in te schrijven stemt u in met ons
Privacy beleid.