Projectmatig werken

Intro
 Mededelingen
Algemeen nieuws en aankondigingen
 Leerdoelen
Module 1: Motivatie - algemene principes
 Start: waarom? Wat is je motivatie?

Wat is je motivatie? Dat is een hele belangrijke vraag waar volgens mij te weinig aandacht aan gegeven wordt. Toch zijn we het allemaal met elkaar eens dat je motivatie je drijfveer is, de richting bepaalt, strategie en ook de snelheid en effectiviteit waarmee je je doelen kunt verwezenlijken. Hier gaan we aandacht geven aan je motivatie en leer je ontdekken wat jouw drijfveren zijn en leer je keuzes maken om te kunnen starten vanuit de juiste motivatie. Eerst doen we dit vanuit algemeen perspectief om algemene principes te ontdekken en te begrijpen en vervolgens passen dit toe op de cursus thema's. Door te definiëren wat u eigenlijk wil, kunt u een keuze maken uit de juiste cursus.

 Opdracht: bekijk de video en beschrijf in hoeverre je jezelf hierin herkent.
 Opdracht: Maak een lijst met alle zaken die je belangrijk vind.

Op de vorige pagina proberen uit te leggen waarom het belangrijk is dat je een duidelijke motivatie hebt. Om je te helpen je motivatie te definiëren ga je eerst een lijst opstellen met alle dingen die jij belangrijk vindt. Maak het jezelf niet te moeilijk en schrijf gewoon alles op wat je te binnen schiet.

 Opdracht: Maak een mindmap uitgaande van de lijst uit de vorige opdracht.

Een techniek die je kan helpen bij je leerproces is de techniek mindmapping. Mind mapping is letterlijk het organiseren van je gedachten oftewel het plaatsen van je gedachten binnen een map. Een map is een georganiseerde weergave van een werkelijkheid. Een plattegrond van een stad is een weergave van de wijze waarop een stad georganiseerd is en waar wat te vinden is. Een mindmap is een weergave van de wijze waarop je gedachten georganiseerd zijn. Om je gedachten te organiseren moet je eerst kunnen opschrijven wat er in je gedachten plaatsvindt. Dat heb je gedaan bij de vorige opdracht door het opstellen van een lijst met zaken die jij belangrijk vindt. Nu moet je die lijst gaan organiseren. Dat doe je door al die zaken te groeperen in thema's. Daarna probeer deze groepen met elkaar te verbinden zodat het een logisch overzicht wordt. Zie ook de afbeelding in de bijlage. Dat is een mindmap boom waarbij ook prioriteiten zijn aangegeven. Probeer op een zelfde wijze jouw gedachten wat betreft alle zaken die jij belangrijk vindt, die het te geven in een mindmap boomstructuur.

Module 2: Tools voor brainstorm en mindmapping
 Teken tools - werken met afbeeldingen

Een mindmap is een tekening, een weergave van wat er in het hoofd rondspookt. Een tekening bestaat uit verschillende onderwerpen, oftewel uit verschillende kleinere tekeningetjes. Zo bestaat een standaard kindertekening uit een huisje, een bloemetje, vlinder en een zon. Ook een mindmap is opgebouwd uit kleinere tekeningetjes die Shapes of vormen of objecten worden genoemd. Dus wat we nodig hebben is software die deze objecten kunnen organiseren en weergeven voor ons binnen een tekening.

Als we op zoek zijn gegaan naar teken-software dan zijn we op een goede weg en wat waarschijnlijk een eerste optie lijkt is het gebruik van Windows Paint. Dat is zeker een goeie en eenvoudige oplossingen voor het maken van een mindmap.

 (Mobiele) applicaties voor brainstorming en mindmapping

Er zijn veel (mobiele) applicaties beschikbaar die je helpen bij het maken van een mindmap of tagcloud en die als tool kunnen dienen tijdens een brainstorm sessie. Hier aandacht voor enkele applicaties.

 Thema: Tagcloud - hulp bij mindmapping

Ook een Tagcloud kan ons helpen onze gedachten te ordenen maar ook met het snel samenvatten van een bepaalde hoeveelheid tekst.

Module 3: Ingredienten van projectmatig werken
Module 4: Projectmanagement software en systemen
 Tijdregistratie en planings software

Een onderdeel van project management en projectmatig werken is de tijdsplanning. Wanneer doe je wát? Naast de planning van de activiteiten is er ook aandacht voor de registratie van de benodigde en verbruikte tijd. Welke software is er voorhanden?

 Opdracht: Test tijdsplanning software systemen

Test de genoemde tijdsplanning software systemen, maak daarbinnen een project aan en enkele events en beschrijf zoveel mogelijk mogelijkheden van de genoemde systemen. Maak vervolgens een keuze uit deze systemen en beargumenteer je keuze. Het gekozen systeem zal je gebruiken tijdens doorlopen van deze of andere cursussen.

Module 5: Projectmanagement in Joomla
 Project management in Projectfork

In deze les geven we aandacht aan een Joomla Component genaamd ProjectFork.

Contact informatie

Samen met ons een MKB of ZZP website pakket samenstellen?

Kom dan langs op ons kantoor in Wageningen.

Spiderman Webdesign - dewebmeester.nl

Hanenhof

Costerweg 1D

6702AA, Wageningen

Tel.: 085 888 58 69

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis tool, software of webcontent en blijf op de hoogte wat betreft ontwikkelingen binnen MKB wat betreft websites en applicaties.

Door in te schrijven stemt u in met ons
Privacy beleid.