PHP 4 - 2018

Intro
 Mededelingen
Week 1: 23 - 29 april
 Werkwijze blok 4

Tijdens blok 4 ga je geheel zelfstandig werken aan het ontwikkelen van een PHP applicatie. Dit ga je of een professionele manier doen alsof je deel uitmaakt van een IT bedrijf. Dat betekent dat je moet werken met: 

  1. Een planning
  2. Een logboek
  3. Test omgeving
  4. Cloud omgeving

Je kiest zelf binnen welk systeem je een planning gaat maken. Ook kies je zelf voor een test omgeving en een cloud omgeving. Dit laatst is noodzakelijk om anderen binnen het bedrijf de Alfa en Beta versies van je Applicaties te laten testen. Je LOGBOEK vul je elke week in binnen Webmaster College en aan het einde van de week krijg je een cijfer voor je "productie". 

 Logboek week 1.

Vergeet niet je LOGBOEK in te vullen. 

 Intro API - Wat het is en waarom je het zou gebruiken.

Hier een korte video die uitlegt wat een API is en wat je er ongeveer mee zou kunnen doen. 

Week 2: 14 - 20 mei

3 opties: Kies je leerweg

Tijdens dit laatste blok van dit leerjaar, kies je zelf welke leermethode je gaat gebruiken. Natuurlijk kan je wisselen en elke week een andere optie uitproberen. Dit zijn de opties:

  1. Volledige uitleg. Je bouwt een de FaceClone App of de webwinkel App of je bouwt aan een eigen App. Alle PHP Apps worden op dezelfde wijze gebouwd. Er zijn veel overeenkomsten. Bij deze optie bouw je samen met de docent een App. De docent legt stap voor stap uit hoe je de PHP App gaat maken en jij bouwt stap voor stap aan je App. Je hebt weinig vrijheid en moet op dezelfde snelheid werken als de docent. 
  2. Gedeeltelijke uitleg: Je bouwt zelfstandig aan je App maar begin van elke les geef je aan over welk onderwerp je uitleg nodig hebt. De docent zal bij begin van elke les hier naar vragen. Je bepaalt zelf de snelheid waarmee je de App bouwt.
  3. Zonder uitleg: Je werkt geheel zelfstandig en maakt gebruik van "Google" om antwoorden te vinden. 

Bij alle drie opties geldt: VERGEET NIET JE LOGBOEK IN TE VULLEN!!!! (En laat in je Logboek weten voor welke optie je gekozen hebt)

 Logboek week 2.

Vergeet niet je LOGBOEK in te vullen. 

 PHP form security

Dit formulier is makkelijk te "hacken". Hoe? Zorg ervoor dat jou PHP formulieren binnen je PHP App veiliger zijn. 

Week 3: 21 - 27 mei

Mededeling

Het is belangrijk dat ik snelle en makkelijke toegang heb tot jullie private workspace in c9.io/login. Zorg ervoor dat je een link plaats naar die workspace in je logboek zodat ik daar niet naar hoef te zoeken. Het lukt me anders niet je voortgang te beoordelen. 

 Van HTML naar PHP (via database)

Tijdens dit blok PHP krijgen we niet veel tijd om aan het frontend design te werken. Je welkt met een HTML template of een "builder" om snel een frontend te kunnen hebben. Gebruik een tool als https://formden.com/form-builder/ om binnen je HTML template de juiste formulieren te maken en gebruik bijvoorbeeld Bootstrap Framework (www.getbootstrap.com) om een admin gedeelte in elkaar te schuiven. 

Maar tijdens dit blok leer je om HTML designs om te bouwen naar een functionele PHP applicatie. In deze video leg ik uit hoe je een statische HTML / CSS template kan ombouwen zodat die producten uit de database toont in plaats van de producten die "hardcoded" in het design zitten. Dit moet je deze week ook zelf hebben uitgewerkt binnen je PHP App. 

Week 4: 28 mei - 3 juni
 TO DO in week 4
 Les 2 Security: SQL injections

Vorige week is aandacht gegeven aan onveilige formulieren. Een onveilig formulier biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om HTML te schrijven binnen een formulier veld zonder dat deze HTML gefilterd wordt. Zo is is ook mogelijk om <script> tags te gebruiken en om javascript te plaatsen binnen een database of binnen een file die vervolgens uitgevoerd kan worden. 

In deze korte les aandacht voor de mogelijkheid tot SQL injections = de mogelijk om SQL te plaatsen binnen een formulier veld waardoor er database opdrachten kunnen worden uitgevoerd en je Applicatie gehackt kan worden. 

 Logboek week 4.

Vergeet niet je LOGBOEK in te vullen. 

Week 5: 4 - 10 juni
 Logboek week 5.

Vergeet niet je LOGBOEK in te vullen. 

Week 6: 11 - 17 juni
 Logboek week 6.

Vergeet niet je LOGBOEK in te vullen. 

Week 7: 18 - 24 juni - Laatste lesweek - Eindtoets
 EINDTOETS PHP4

Hierbij de eindtoets PHP4 - hij is online te vinden om er mee te kunnen oefenen maar hij wordt schriftelijk (pen en papier) afgenomen. De toets kan tot aan de datum van de eindtoets worden aangepast. 

 Checklist voor student - beoordeling PHP APP
Week 8: 25 juni - 1 juli - Bufferweek - herkansingen
 Beoordeling PHP APP blok 4

Je wordt beoordeeld op de volgende hoofdzaken:

  1. Productiviteit: ben je in staat om een PHP App te ontwikkelen binnen ene bepaalde periode.
  2. Nauwkeurigheid: werk je overzichtelijk, planmatig en navolgbaar.
  3. Potentie: hoeveel mogelijkheid zit er in je? 

1. PRODUCTIVITEIT (3x)

Kan je een PHP App produceren die voldoet aan de eisen? Eisen zijn per week aangegeven via een checklist. Deze checklist wordt iedere week uitgebreider. 

2. NAUWKEURIGHEID (1x)

Dit betekent een beoordeling van je LOGBOEK. Ook wordt je werkomgeving en jou gebruik van je werkomgeving beoordeeld. 

3. POTENTIE (1x)

Dit is de beoordeling van je leerproces. 

Projecten

Hier vind je projecten waar je aan mag gaan werken tijdens deze periode. Dit zijn de projecten die door de docent van uitleg worden voorzien en die een eigen handleiding hebben. De handleiding wordt gedurende de cursus verder uitgewerkt. 

 Project: FaceClone

Tijdens deze cursus PHP bouw je een eigen community website met functionaliteiten zoals Facebook die kent. Je bouwt een eigen kloon van Facebook. Daarbij gebruik je elke week de theorie die je tijdens die week hebt moeten leren. Leren programmeren doe je door te programmeren. Succes!

 REST API in PHP

Tijdens deze workshop leer je een API te schrijven voor een standaard PHP applicatie. De complete workshop is te vinden op:

https://www.codeofaninja.com/2017/02/create-simple-rest-api-in-php.html

Let op: deze online versie heeft "bugs". Deze handleiding is een stapsgewijze uitwerking van deze online workshop waarbij de "bugs" eruit zijn gehaald. 

 Ontwikkel PHP shopping card (webwinkel in PHP - MYSQL)

Een webwinkel bevat standaard PHP functies waarbij de communicatie met de database (MYSQL) centraal staat. Zoals bij de meeste PHP applicaties, werken we hier met het CRUD systeem. Create (product toevoegen), Read (bezoeker krijgt producten te zien), Update (winkelwagentje) en Delete. 

Een webwinkel is pas compleet met de toevoeging van javascript. Dus hier ook wat aandacht voor de implementatie van Javascript binnen PHP.

Contact informatie

Samen met ons een MKB of ZZP website pakket samenstellen?

Kom dan langs op ons kantoor in Wageningen.

Spiderman Webdesign - dewebmeester.nl

Hanenhof

Costerweg 1D

6702AA, Wageningen

Tel.: 085 888 58 69

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis tool, software of webcontent en blijf op de hoogte wat betreft ontwikkelingen binnen MKB wat betreft websites en applicaties.

Door in te schrijven stemt u in met ons
Privacy beleid.