PHP - MYSQL - 2D4

Intro
 Announcements
 PHP voor beginners
 Doelstellingen en competenties
 Extra Apps en oefenen

Ga de uitdaging aan om te laten zien dat je wat kan. Hier vind je extra opdrachten. Kijk welke uitdaging jij wilt aangaan. Voor elke App die je hier ontwikkeld en elke bijdrage die je hier levert, krijg je extra punten die meetellen in de eindbeoordeling. 

 Begrippen die je moet kennen

Hier een lijst van termen en begrippen waarvan je de betekenis moet kennen. Lijst wordt gedurende de cursus verder aangevuld. 

 Bootstrap html index file voor bouwen CMS

Hierbij de compleet uitgewerkte html file die je nodig hebt om je CMS in PHP te bouwen volgens de video's.

Week 1 - Introductie PHP
 Vraag 1: PHP, wat is het en wat kan je er mee?

PHP, wat is het en wat kan je ermee? PHP is een programmeertaal wordt geacht een eenvoudige programmeertaal te zijn. Ik kan me voorstellen dat je daar anders over denkt dat je het ziet als een ingewikkelde reeks tekens bepaalde magische uitwerking hebben. Maar wat is dan de magische uitwerking. Oftewel: wat kan je ermee? Misschien is dat een interessantere vraag dan je af te vragen of PHP moeilijk is of niet. In ieder geval zal het je motiveren PHP te leren als je ontdekt welke mogelijkheden er allemaal zijn.

PHP wordt gebruikt om websites te genereren. Ik noem bewust: genereren, en niet: maken. Met PHP worden dynamische websites gegenereerd. Met HTML worden statische websites gemaakt. Dynamisch is niet statisch. Wat is het verschil? Statisch is iets wat niet verandert. Een statische website is een website die altijd hetzelfde eruit ziet in de browser tenzij de web master de inhoud van de code aanpast. Een dynamische website is een website die samengesteld wordt door code die informatie opzoekt, filtert en bijeen brengt en selectief zichtbaar maakt via bijvoorbeeld een browser.
Een browser produceert HTML code. Een browser produceert geen PHP code. Maar browser kan gebruikt worden om PHP te vertalen in HTML.

 Test 1: intro PHP

Deze test telt mee in de eindbeoordeling van de opdrachten maar je kan op de eindtoets ook vragen verwachten uit deze test.

Week 2 - PHP Variabelen
 Opdracht 1: Beschrijf op welke manier je te maken hebt (gehad) met PHP

Beschrijf op welke manier je te maken hebt met PHP. Binnen welke systemen, websites, social media enzovoorts, wordt PHP gebruikt? Maakt Facebook nu wel of niet gebruik van PHP? Denk na welke systemen en websites je gebruikt en zoek eventueel even op internet of die websites gebruik maken van PHP. Heb je werkervaring? Ben je op stage geweest? Geef dan aan of binnen dat bedrijf met PHP werd gewerkt en op wat voor manier. 

 Opdracht 2: Ontwikkel werkend PHP formulier

Tijdens de les krijg je een uitgebreide uitleg over de ontwikkeling van een PHP formulier. Opdracht bestaat uit: een HTML formulier en een PHP script dat gegevens verstuurd. Bij deze opdracht stuur je 2 bestanden op ter beoordeling: je form.html bestand en form.php bestand. Maar je moet je formulier bestanden ook uploaden naar je webruimte en het formulier daarmee koppelen aan een URL en deze URL insturen ter beoordeling van je formulier. 

Uitleg tijdens de les bestaat uit een Powerpoint Presentatie met daarin de volledige uitwerking van een php script voor verzending formulier info. Deze Powerpoint wordt niet beschikbaar gesteld en kan niet online worden bekeken. 


 Test 2 : Basis syntax PHP

Voor deze test krijg je 30 minuten. Je hebt maar één mogelijkheid om de test te doen en je krijgt er een cijfer voor. Zorg er dus voor dat je de test goed voorbereid. Dat kan je doen door op W3schools de PHP quiz door te nemen.

 Test 3: inleiding PHP code

Een paar vragen met PHP code. Wat laat deze code zien in de browser? Ook een vraag over data types en hoe de verschillende PHP onderdelen heten. 

Week 4
 Les: installeren van PHP applicatie

Er zijn echt duizenden kant en klare PHP applicaties beschikbaar op het internet. Het is dan ook belangrijk dat je de vaardigheid kent om snel een PHP applicatie te installeren op een server en te koppelen aan een database. Tijdens deze les gaan we twee applicaties installeren en aan het einde installeer jezelf nog een derde die jezelf mag kiezen. 

Ter beoordeling van deze opdracht maak je de vragen die je tegenkomt binnen deze les. Maar je moet de drie applicaties ook uploaden naar je webhost en 3 URL's toesturen ter beoordeling (de URL's waaronder de applicaties te vinden zijn). 

 Opdracht 3: installeer de 3 apps uit vorige opdracht op webhost

Tijdens de les hebben we 3 applicaties geïnstalleerd op Localhost. De opdracht is nu om deze applicaties op een Webhost te zetten en te koppelen aan een URL. Als antwoord stuur je hier 3 URL's  in waaronder de applicaties door de docent zijn te benaderen zodat deze installaties beoordeeld kunnen worden. Vergeet niet te vermelden hoe in te loggen binnen de applicatie.

Week 5
 Les: PHP functions
Hierbij de presentatie zoals in de les besproken. Hierna krijgen jullie een korte test.
 Test 4: PHP Functions

Bekijk eerst de presentatie over PHP functions. 

 Les: localhost, webhost, online platform

Met extra aandacht voor cloud9 en codeanywhere.

 Video 8 en 9 - CMS in PHP
 Test 5: deel 8 en 9 - CMS in PHP

Hierbij enkele vragen naar aanleiding van twee video's die tijdens de les getoond zullen worden. Betreft video 7 en 8 over het bouwen van een CMS in PHP. Zorg dat je als eerste hebt uitgewerkt binnen je CMS zoals in de video's getoond wordt. 

Week 6
 Les: werken in de Cloud

Deze les is de voorbereiding op jou projectmatig werken in de Cloud. De bedoeling is dat je de komende 3 weken samenwerkt in de Cloud aan de ontwikkeling van een applicatie en aan de uitwerking van opdrachten uit www.webmaster-college.nl 

Week 7
 Les: formulier verwerking naar database

Tijdens een vorige les hebben we aandacht gegeven aan de formulier verwerking via de mail() functie zodat ingevulde gegevens per email verzonden zouden worden. Nu gaan we kijken hoe de ingevulde gegevens opgeslagen kunnen worden in een database. Als je de vorige lessen hebt gevolgd en opdrachten hebt gemaakt, dan heb je nu al voldoende basis kennis om een formulier te ontwikkelen met PHP script die dit wegschrijven naar een database mogelijk maakt. 

 Opdracht 4: Cursus PHP binnen Sololearn

Schrijf je in voor de cursus PHP bij Sololearn.com en zorg dat je deze week minstens 120XP haalt. Stuur je URL naar je profiel op Sololearn hier in ter beoordeling. 

Week 8
 Opdracht 5: installeren Joomla op localhost (reversed engineering)

Tijdens de les zal het stappenplan voor installeren van Joomla op localhost worden doorgenomen. Dit stappenplan is gelijk aan de installatie van Wordpress maar lijkt ook op installatie van de PHP applicaties uit de vorige les. De docent komt langs om te kijken in hoeverre de installatie is gelukt. Je hoeft hier niet wat in te sturen. 

 Test 6: Joomla deel 1

Enkele vragen over PHP functies binnen Joomla. 

Onderwerpen
 Werken met Laravel Framework

Het Laravel Framework is een PHP Framework. Tijdens deze les leer je werken met een PHP Frameword (Laravel) en ontdek je hoe via een Framework sneller een PHP Applicatie ontwikkelt.

 CakePHP

Aandacht voor CakePHP - populair PHP Framework. 

 Ontwikkelen Wordpress plugin

Wordpress is het meest populaire CMS systeem ter wereld en daarmee ook het meest gebruikte website systeem. Met alleen kennis van Wordpress kan je een compleet bedrijf runnen en voldoende werk krijgen voor enkele tientallen medewerkers. Zeker als je zelf ook Wordpress plugins kan ontwikkelen. 

 Ontwikkelen Joomla Component, Module of Plugin
 Ontwikkel eigen PHP functies
 Databeheer systeem binnen Joomla
 PHP Arrays

Contact informatie

Samen met ons een MKB of ZZP website pakket samenstellen?

Kom dan langs op ons kantoor in Wageningen.

Spiderman Webdesign - dewebmeester.nl

Hanenhof

Costerweg 1D

6702AA, Wageningen

Tel.: 085 888 58 69

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis tool, software of webcontent en blijf op de hoogte wat betreft ontwikkelingen binnen MKB wat betreft websites en applicaties.

Door in te schrijven stemt u in met ons
Privacy beleid.