PHP - MYSQL - 1D4

Intro
 Announcements
 PHP voor beginners
 Doelstellingen en competenties
 Bronnen

Hierbij een overzicht van bronnen die gebruikt worden door de docent bij het ontwikkelen van deze lessenserie. 

 Extra Apps en oefenen

Ga de uitdaging aan om te laten zien dat je wat kan. Hier vind je extra opdrachten. Kijk welke uitdaging jij wilt aangaan. Voor elke App die je hier ontwikkeld en elke bijdrage die je hier levert, krijg je extra punten die meetellen in de eindbeoordeling. 

 PHP software en tools
 Begrippen die je moet kennen

Hier een lijst van termen en begrippen waarvan je de betekenis moet kennen. Lijst wordt gedurende de cursus verder aangevuld. 

Week 1 - Introductie PHP
 Checklist week 1
 Vraag 1: PHP, wat is het en wat kan je er mee?

PHP, wat is het en wat kan je ermee? PHP is een programmeertaal wordt geacht een eenvoudige programmeertaal te zijn. Ik kan me voorstellen dat je daar anders over denkt dat je het ziet als een ingewikkelde reeks tekens bepaalde magische uitwerking hebben. Maar wat is dan de magische uitwerking. Oftewel: wat kan je ermee? Misschien is dat een interessantere vraag dan je af te vragen of PHP moeilijk is of niet. In ieder geval zal het je motiveren PHP te leren als je ontdekt welke mogelijkheden er allemaal zijn.

PHP wordt gebruikt om websites te genereren. Ik noem bewust: genereren, en niet: maken. Met PHP worden dynamische websites gegenereerd. Met HTML worden statische websites gemaakt. Dynamisch is niet statisch. Wat is het verschil? Statisch is iets wat niet verandert. Een statische website is een website die altijd hetzelfde eruit ziet in de browser tenzij de web master de inhoud van de code aanpast. Een dynamische website is een website die samengesteld wordt door code die informatie opzoekt, filtert en bijeen brengt en selectief zichtbaar maakt via bijvoorbeeld een browser.
Een browser produceert HTML code. Een browser produceert geen PHP code. Maar browser kan gebruikt worden om PHP te vertalen in HTML.

 Test 1: Intro PHP

Dit is je eerste test over PHP en je krijgt er direct een cijfer voor. Deze test moet binnen week 1 worden afgerond.

 Vraag 2: Formulieren in PHP

Pas nu komen we bij de toegevoegde waarde van PHP. PHP kan worden gebruikt voor formulieren. Via een formulier worden gegevens verzameld. Door het gebruik van PHP script kunnen deze gegevens worden opgeslagen in een database bijvoorbeeld in een MYSQL database. Het formulier wordt getoond via een browser, via html die het PHP script genereert. De gebruiker vult het formulier in en het PHP-script schrijft de ingevulde gegevens weg naar de database. Vervolgens kunnen we via een ander PHP's de gegevens uit de database extraheren, filteren en weergeven via html in de browser. Ook kunnen de gegevens via een PHP script uit de database worden gehaald om te worden verstuurd via e-mail. En ook kunnen de gegevens via een ander PHP script uit de database worden gehaald en geanalyseerd op via allerlei visualisaties zoals grafieken, kaarten en infographics weer te geven. De mogelijkheden van PHP-formulieren zijn onbegrensd.

 Opdracht 2: installeer PHP (apache - mysql) op localhost

Installeer WAMP of XAMP of MAMP. Zorg ervoor dat je dit deze week voor elkaar krijgt en de docent kan laten zien dat dit werkt op jou computer door "localhost" in te tikken in je browser. 


Week 2 - PHP basis syntax
 Opdracht 3: Beschrijf op welke manier je te maken hebt (gehad) met PHP

Beschrijf op welke manier je te maken hebt met PHP. Binnen welke systemen, websites, social media enzovoorts, wordt PHP gebruikt? Maakt Facebook nu wel of niet gebruik van PHP? Denk na welke systemen en websites je gebruikt en zoek eventueel even op internet of die websites gebruik maken van PHP. Heb je werkervaring? Ben je op stage geweest? Geef dan aan of binnen dat bedrijf met PHP werd gewerkt en op wat voor manier. 

 Opdracht 4: Ontwikkel werkend PHP formulier

Tijdens de les krijg je een uitgebreide uitleg over de ontwikkeling van een PHP formulier. Opdracht bestaat uit: een HTML formulier en een PHP script dat gegevens verstuurd. Bij deze opdracht stuur je 2 bestanden op ter beoordeling: je form.html bestand en form.php bestand.  En: maak ftp verbinding of verbinding met bestandsbeheer binnen je hostingruimte, plaats deze twee bestanden in een subfolder van je website en stuur hier de url naar me toe waarmee ik het formulier kan bekijken in de browser. 

Uitleg tijdens de les bestaat uit een Powerpoint Presentatie met daarin de volledige uitwerking van een php script voor verzending formulier info. Hieronder de presentatie. Of bekijk via deze link. Test 2 : Basis syntax PHP

Voor deze test krijg je 30 minuten. Je hebt maar één mogelijkheid om de test te doen en je krijgt er een cijfer voor. Zorg er dus voor dat je de test goed voorbereid. Dat kan je doen door op W3schools de PHP quiz door te nemen.

Week 4
 Test 3: inleiding PHP code

Een paar vragen met PHP code. Wat laat deze code zien in de browser? Ook een vraag over data types en hoe de verschillende PHP onderdelen heten. 

 Les 1: installeren van PHP applicatie

Er zijn echt duizenden kant en klare PHP applicaties beschikbaar op het internet. Het is dan ook belangrijk dat je de vaardigheid kent om snel een PHP applicatie te installeren op een server en te koppelen aan een database. Tijdens deze les gaan we twee applicaties installeren en aan het einde wordt je uitgedaagd om zelf nog een derde te installeren. 

 Opdracht 5: installeer 3 PHP Apps en stuur 3 linken toe

Tijdens de vorige les hebben we 3 applicaties geinstalleerd op Localhost. De opdracht is nu om deze applicaties op een webhost te zetten en te koppelen aan een URL. Als antwoord stuur je hier 3 URL's  in waaronder de applicaties door de docent zijn te benaderen zodat deze installaties beoordeeld kunnen worden.

 Les 2: PHP functions
Hierbij de presentatie zoals in de les besproken. Hierna krijgen jullie een korte test.
 Test 4: PHP Functions

Bekijk eerst de presentatie over PHP functions. 

Week 5
 Les 3: localhost, webhost, online platform

Met extra aandacht voor cloud9 en codeanywhere.

 Start project: CMS in PHP - MYSQL - deel 8 en 9 en enkele vragen

Tijdens blok 3 werk je aan een groter PHP project en deze week starten we via deze les. Elke week krijg je een nieuwe les waardoor je weer wat verder bouwt aan je project. Je maakt een CMS (Content Management System) waarbij je zelf de PHP schrijft waardoor gegevens binnen een database worden opgeslagen en op een dynamische wijze zichtbaar gemaakt wordt aan de bezoekers van je CMS website. 

 Test 5: Video 8 en 9

Deze test volgt op de video's 8 en 9 over bouwen van CMS in Bootstrap en PHP. 

Week 6
 Aandacht voor:

  1. Werken in de Cloud: Codeanywhere.com
  2. Verhuizen van je CMS naar de Cloud (codeanywhere.com)
  3. Gebruik prefix in database Video 10 en 11: CMS in PHP

Hierbij video deel 10 en 11 over het bouwen van een CMS in PHP. 

 Opdracht 6: plaats je CMS in PHP binnen cloudomgeving en werk video deel 10 en 11 uit.

Kies een cloud omgeving waarbinnen je samen een applicatie kan ontwikkelen (codeanywhere.com of Cloud9 of Codepen), nodig [email protected] uit binnen deze cloudomgeving als teamgenoot en plaats je CMS binnen deze cloudomgeving. Werk vervolgens video 10 en 11 uit en stuur binnen deze opdracht de URL naar je applicatie (je CMS). 

Aanvulling week 8: Deze week is het belangrijk dat je CMS tot en met deel 11 af is. Dus mogelijk is het sneller voor je als je de CMS alleen uitwerkt op een webhost of eventueel op localhost. In het laatste geval moet je de uitwerking presenteren aan de docent. 

 Opdracht 7: schrijf je in op Sololearn voor de cursus PHP en zorg dat je 80XP haalt.

..en vergeet niet hier in de opdracht de link naar je profiel toe te sturen. 

Week 7
 Les: formulier verwerking naar database

Tijdens een vorige les hebben we aandacht gegeven aan de formulier verwerking via de mail() functie zodat ingevulde gegevens per email verzonden zouden worden. Nu gaan we kijken hoe de ingevulde gegevens opgeslagen kunnen worden in een database. Als je de vorige lessen hebt gevolgd en opdrachten hebt gemaakt, dan heb je nu al voldoende basis kennis om een formulier te ontwikkelen met PHP script die dit wegschrijven naar een database mogelijk maakt. 

 Opdracht 8: installeren Joomla op localhost (reversed engineering)

Tijdens de les zal het stappenplan voor installeren van Joomla op localhost worden doorgenomen. Dit stappenplan is gelijk aan de installatie van Wordpress maar lijkt ook op installatie van de PHP applicaties uit de vorige les. De docent komt langs om te kijken in hoeverre de installatie is gelukt. Je hoeft hier niet wat in te sturen. 

 Test 6: Joomla deel 1

Enkele vragen over PHP functies binnen Joomla. 

Week 8
 Opdracht: installeer Wordpress op localhost

De docent komt langs om je installatie te beoordelen. Je hoeft hier niet wat in te sturen. 

 Test 7: Wordpress installatie en PHP
 Opdracht: maak mockup - wireframe van PHP App

Gebruik hiervoor draw.io en voeg [email protected] toe aan je diagram. Deze week (week 6) alleen een start met ontwerpen van PHP App. Volgende blok bouwen we verder. Je hoeft hier niets in te sturen. Je hoeft alleen een "invite" te sturen naar [email protected] waarna je wordt uitgenodigd je applicatie ontwerp te presenteren. 

 Opdracht: presentatie van je applicatie aan de klant (docent)

Binnen jullie eigen Cloudomgeving heb je gewerkt aan het bouwen van een CMS en eventueel ook nog aan een andere PHP applicatie. Deze week moeten deze producten worden opgeleverd aan de klant (de docent). De presentatie van je product telt mee bij de beoordeling. 

 Opdracht: haal 180XP voor cursus PHP binnen Sololearn

En vergeet niet hier opnieuw de link naar je profiel te publiceren. 

Onderwerpen voor PHP2 blok 4
 Werken met Laravel Framework

Het Laravel Framework is een PHP Framework. Tijdens deze les leer je werken met een PHP Frameword (Laravel) en ontdek je hoe via een Framework sneller een PHP Applicatie ontwikkelt.

 CakePHP

Aandacht voor CakePHP - populair PHP Framework. 

 Ontwikkelen Wordpress plugin

Wordpress is het meest populaire CMS systeem ter wereld en daarmee ook het meest gebruikte website systeem. Met alleen kennis van Wordpress kan je een compleet bedrijf runnen en voldoende werk krijgen voor enkele tientallen medewerkers. Zeker als je zelf ook Wordpress plugins kan ontwikkelen. 

 Databeheer systeem binnen Joomla
 Ontwikkelen Joomla Component, Module of Plugin
 Ontwikkel eigen PHP functies
 PHP Arrays

Contact informatie

Samen met ons een MKB of ZZP website pakket samenstellen?

Kom dan langs op ons kantoor in Wageningen.

Spiderman Webdesign - dewebmeester.nl

Hanenhof

Costerweg 1D

6702AA, Wageningen

Tel.: 085 888 58 69

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis tool, software of webcontent en blijf op de hoogte wat betreft ontwikkelingen binnen MKB wat betreft websites en applicaties.

Door in te schrijven stemt u in met ons
Privacy beleid.